BAKGRUND

Hur allt började...

Folke Dansteater är ett danskollektiv som grundades i Linköping år 2015 av dansarna och Maria Wulcan, Gustav Udd och Matilda Larsson. Gruppens vision var att skapa nyskapande produktioner utifrån angelägna teman och berättelser med utgångspunkt i den klassiska balettens formspråk och tradition av berättande genom rörelse och musik.  

Vår allra första produktion hette Hans & Greta och var en sagobalett som vi skapade tillsammans med blåsarkvintetten Crusellkvintetten från Östgötamusiken. Föreställningen har spelats över 80 gånger på skolor och teatrar runtom i Östergötland, Sörmland Småland och på Gotland. Hans & Greta blev uppstarten för vårt arbete och har satt prägeln för våra kommande äventyr.

Och fortsatte!

Efter vår första produktion har vi fortsatt att skapa dansproduktioner med ett fokus på barn-, ungdoms- och familjepublik. Vi hade premiär för Narcissus år 2017, Styvsystrarna - skuggan av Askungen år 2019 och kommer ha premiär för Sagan om den lilla farbrorn i december 2021. Med tiden har allt fler dansare och koreografer anlitats till våra produktioner, och vårt arbete har breddats, influerats och fått färg av alla de fantastiska konstnärer som på ett eller annat sätt varit inblandade i skapandet och framförandet av våra produktioner. Läs mer om våra dansare här.

Parallellt med våra barn- och ungdomsproduktioner har vi även utvecklat vår verksamhet mot medverkan i olika typer av event och offentliga föreställningar. Vi tycker det är fantastiskt roligt att skapa kreativa och fantasifulla dansframföranden med oväntade samarbetspartner och på platser där man minst anar det. Vi har dansat på bardiskar, gator och torg och framträtt tillsammans med eldkonstnärer, parcour-artister, musiker, skådespelare och ja - till och med en robot! Läs mer om våra event här.